Actually this is my 2nd attempt buat butter prawn. 1st attempt taruk telur sebijik….so dier nyer frost tak jadi garing.
So for 2nd attempt, harus laaa lebih baik dari sebelumnya. Tapi sebelum itu, buat research kat you tube jugak…. :P ( Well, nowdays google saja kan…all the info required at your finger tips kan… )
So actually ader 3 parts of cooking
Things you need :
1st part
1. Butter
2. Kuning telur – 4 biji
Firstly… the egg frost. This time mmg pakai kuning telur sahaja. Ok, memula panaskan butter ( agak2 dalam satu senduk besar ). So cara nak masak butter nie, kena kacau2 ( macam buat bulatan ) sampai butter tuh cair. So agak2 butter dah cair and masak kekuningan, tuang telur perlahan2 ( sambil terus mengacau ). Still mengacau sampai telur tuh jadi garing. Time nie…akan nampak macam membuak dalam kuali tuh…don't worry tuh minyak sebenarnya.
Agak2 dah garing…Toskan telur tuh. Kalo boleh serapkan dgn kertas tisu…so that minyak tuh cepat diserap. After a while…yang tinggal mmg serdak telur yang garing2 tuh
2nd part
1. Minyak masak
2. Udang ( gaulkan dengan kunyit sket )
Ok, then goreng udang macam biasa. Make sure minyak cukup panas baru masukkan udang. Tak perlu masak lama sgt sbb udang mmg cepat masak. Dan nampak garing, boleh laaa angkat.
3rd part
1. Butter
2. Minyak
3. Cili api – 5 biji
4. Daun kari – 2 tangkai
5. Susu Ideal – setengah cawan
Lastly, panaskan butter( dalam satu senduk jugak ).Taruk minyak sket. Then tumis cili api dan daun kari. Agak2 dah layu, tuang susu ideal. Kacau sampai sebati and then masukkan udang. Frost tuh patutnya tabur lepas dah angkat semua2 tuh.....tapi aku campur jugak sekali dalam kuali biar raser sumer sebati. Tapi make sure, api kecik jer...sebab susu tuh cepat masak. So biar laaa ader gravy2 sket. Baru laaa lazat!
So, inilah hasilnya.... tarra. Bon Apetit!
The One With the new hello
2 months ago
0 comments:
Post a Comment